Make your own free website on Tripod.com

 

continutul cursurilor

QWAN KI DO KUNG FU
TAM THE
CO VO DAO
TEHNICI DE BRATE SI PICIOARE
MEDITATIE
BASTON LUNG
AUTO-APARARE
TEHNICI DE RESPIRATIE
SABIE DE LEMN
IMOBILIZARI
 
SABIE
SECERARI SI ARUNCARI
 
PALOS
PRINDERI SI BARAJE
 
HALEBARDA
TEHNICI DE RUPERE
 
alte 40 de arme diferite
TEHNICI DE CADERE
   
LUPTE REALE
   
LUPTA COMPETITIONALA
   
TEHNICI DE ANIMALE
   

beneficiile

AUTO DISCIPLINA
SIGURANTA PE STRADA
FLEXIBILITATE PSIHICA
AUTO APARARE
CONSTIENTIZARE
CONDITIE FIZICA
AUTO CONTROL
CONCENTRATIE SPORITA
COORDONARE
ELIBERARE DE STRES
INCREDERE IN SINE
MOBILITATE

denumirea stilului

In tot ce a facut, Maestrul Tong a ramas fidel traditiilor tarii sale si in special cultului stramosilor. Denumirea stilului, a fost gandita in mai multi ani si aleasa cu mare grija din motivele : - omagierea Maestrului Chau Quan Ky, mentionandu-l fonetic in denumirea metodei sale ; - punerea in valoare a doua elemente Khi - energia si Dao - calea .
Din aceasta dubla preocupare s-a nascut denumirea de Quan Khi Dao ( calea tuturor vitale ), care pentru usurarea pronuntiei . Quan reprezinta intregul, cautarea unui echilibru corporal, constientizarea spatiului, stapanirea miscarilor, armonia gesturilor. Khi reprezinta energia, concentrarea prin controlul fluxurilor energetice contrare Am Doung. Dao este calea, drumul catre stapanirea corpului, ce porneste din planul fizic si duce la controlul mental.
Acestea alcatuiesc Calea Vietii.

simbolul

DRAGONUL : semnifica spiritul cavaleresc care trebuie cultivat de practicant.

scopul

Ca si intreg ansamblul al artelor martiale traditionale, Qwan Ki Do este arta de a trai. Practicarea sa in mod regulat va permite practicantilor sa devina constienti de propria lor energie, sa o controleze, sa se elibereze de tensiunile multiple care-i inconjoara, sa progreseze astfel constant pe calea seninatatii, a calmului.

principiul

ARMONIA INTRE FORTA FIZICA SI ENERGIE VITALA. Principiul ce decurge din legea polaritatii. Puternic influentat de filosofia taoista, Qwan Ki Do isi bazeaza progresul pe doua forme de lucru aparent opuse dar intim legate si complementare. Pe parcursul primilor 4-5 ani de practica pana la centura neagra, practicantul isi dezvolta potentialul fizic,(forta, rezistenta, viteza, mobilitatea) studiind in acelasi timp programul tehnic. Dupa trecerea acestui grad accentul se pune pe un stil de munca personal, intern.

echipamentul: VO-PHUC

Echipamentul practicantilor se compune din: vesta si pantaloni de culoare neagra, centura(care difera in functie de grad). Pe vesta se afla ecusonul.
Semnificatia simbolurilor care apar sunt: primul cerc simbolizeaza infinitul, al doilea simbolizeaza cercul vietii, dragonul, simbol al Qwan Ki Do - ului care este colorat in culorile traditionale alb-puritate , negru-seriozitate hotarare, galben-luciditate generozitate, verde si albastru(considerate o singura culoare)- bunatate vointa speranta, si rosu- curaj combativitate.

emblemele : cea veche si cea noua

salutul

Salutul in Qwan Ki Do are o semnificatie profunda.
Dualitatea celor 2 poli ( yin - yang ) este simbolizata prin mana stanga deschisa (vidul) si mana dreapta inchisa (plinul). Mana stanga reprezinta macrocosmosul iar cele 5 degete cele 5 elemente: metal-KIM, lemn-MOC, foc-HOA, apa-THUY, pamant-THO. Cele 4 spatii libere reprezinta cele 4 directii: Nord Sud Est Vest. Mana dreapta reprezinta macrocosmosul iar cele 5 degetele continentele, iar spatiile cele 4 oceane. Pumnul deschis semnifica forta iar cel deschis pacea, bunatatea.
Salutul se executa : la intrare si iesire din sala, in fata instructorului sau a partenerului, inaintea unui Quyen. Salutul in genunchi se executa in situatii speciale in fata Maestrului Tong sau in fata portretului Maestrului Chau Quan Ky.

gradele

Prima centura, cea alba. In afara rolului sau vestimentar, simbolizeaza inocenta practicantului, care nu isi cunoaste inca posibilitatile fizice. Dupa 6-8 luni de antrenament elevul sustine, de regula un examen, acest examen facand parte din ucenicie, el nefiind pus decat pentru a construi un obstacol initial. Ca dovada a aprecierii pentru efortul depus, juriul ii acorda primul CAP.
Primul CAP simbolizeaza primul anotimp, primavara si are lemnul ca element caracteristic. Pozitiile sunt studiate din punct de vedere static.
Al doilea CAP reprezinta vara, caldura focului rosu ca si muschiul. Cifra doi simbolizeaza dualitatea: valoarea si opusul ei, doua directii.
Al treilea CAP simbolizeaza toamna. Fructele sunt culese, recoltele au fost puse la adapost, incepe miscarea. Elementul specific este apa. Cifra 3 simbolizeaza spiritul, constiinta care incepe sa "absoarba" miscarea.
Odata ajunsi la cel de-al patrulea CAP incepe munca de control a miscarii, ceea ce necesita mult antrenament particular. Al 4-lea anotimp este iarna ce are ca element specific metalul, iar metalul este unealta cu care practicantul incepe sa-si modeleze devenirea. Cifra 4 simbolizeaza cele patru directii a pamantului pe care ne aflam; este patratul, baza, stabilitatea.
Ajungem la centura albastra care simbolizeaza cele 5 elemente si in acelasi timp clarifica miscarea, incepand studiul energiei. De asemenea aceasta semnifica o trecere importanta de la elev la instructor.
Dupa ce a dovedit ce poate, el devine centura neagra, ceea ce face sa fie considerat expert-instructor. Pentru a ajunge la acest grad se ia in considere atat spiritul cat si tehnica practicantului. Centura neagra continua sa-si aprofundeze cunoasterea artei sale pe care o completeazaprin studiu deferitelor tipologii, fiziologiei si psihologiei.
Progresand fara incetare apar noi porti: cele 8 grade (DANG) reprezentate fiecare printr-o trigrama care formeaza la randul lor 64 de hexagrame, ce reprezinta tot atatea porti prin care trebuie sa treaca practicantul pentru a ajunge la AM-DOUNG.