Make your own free website on Tripod.com

inceputurile, imagini din ani trecuti unde-l regasim pe Maestrul Pham Xuan Tong

 


Qwan Ki Do (Quan Khi Dao) este un stil de arte martiale traditionale vietnameze cu originile in Wo-Mei chinezesc si Quan Khi vietnamez, care a ajuns dominanta in timpul dinastiei Le (imparatul Le Hoan), in anul 1009. Dupa ce a disparut timp de secole Qwan Ki Do a revenit. Renasterea a avut loc in Europa in ultimii 20 de ani si se raspandeste acum in culturile vestice.
Noua miscare poate fi directionata direct muncii MAESTRULUI PHAM XUAN TONG. El si-a dat seama de popularitatea artelor martiale si a pornit Organizatia Internationala de Qwan Ki Do cu sediul in Toulon, Franta. Maestrul TONG a combinat cunostintele sale despre arte martiale vietnameze si Kung Fu chinezesc in fundatia actualului Qwan Ki Do. Maestrul a vazut arta Qwan Ki Do raspandindu-se in toata lumea, din Europa, Africa, Asia si acum in America de Nord. Qwan Ki Do este practicat in mai mult de 30 de tari de pe intreg globul, cu 30000 de membri licentiati. Acest lucru se datoreaza muncii si efortului pe care Maestrul TONG l-a depus in promotionarea si prelucrarea stilului.
Qwan Ki Do este o disciplina martiala completa cu o varietate de tehnici conventionale cu "mainile goale" ( lovituri de pumn, prinderi, blocaje, eschive, baleaje, caderi, ruperi, lupta ), dar include si o mare varietate de arme ( sabie, halebrda, bastoane scurte si lungi, pumnale, lance,etc). Filozofia chinezeasca a conceptului Dao a avut o influenta foarte mare in crearea acestei arte, care incearca sa unifice energia psihica pura cu energia universala ( Khi ). Antrenamentele contin exercitii, lupta libera, forme traditionale, meditatie si tehnici respiratorii.


maestrul Pham Xuan Tong : excelenta tehnica si spirituala


Maestrul TONG - viata
Maestrul PHAM XUAN TONG s-a nascut la data de 17 iulie 1947 in Ninh Binh, aproape de orasul Nam dinh (Tochino), in Vietnam. La varsta de 9 ani l-a intalnit pe faimosul Mare Maestru Chau Quan Ky a devenit un student al acestuia si in paralel cu artele martiale chinezesti (Tieu Nam Lam Phai, Nga Mi Phai, Chau Gia Duong, Lang Phai) a invatat de la unchiul sau Pham Tru arte traditionale vietnameze(Vo Quang Binh, Vo Binh Dinh, Vo Bac Ninh(Quan Khi). Inainte ca sa moara Chau Quan Ky l-a numit pe Maestrul Tong succesorul sau, mostenitorul scolii acestuia. In anul 1968 Maestrul Tong s-a dus in Franta pentru a-si completa cunostintele culturale studiind anatomia, psihologia, etc. …, si pentru a se adapta la mentalitatea europeana. Unificarea acestor trei culturi ( chinezeasca, vietnameza si europeana ) l-a ajutat sa-si formeze o reputatie si o metoda internationala, in care a pus cea mai buna experienta ca un maestru, rezultand Qwan Ki Do-ul - Qwan Khi Dao. Demonstatiile sale au fost primite mereu cu entuziasm de audienta si l-au facut faimos in toata lumea, dar in ciuda reputatiei acest maestru a ramas modest, avand grija de dragostea sa pentru cultura vietnameza, lucru ce l-a inconjurat de oameni care-l respecta si-l apreciaza , ajutandu-l in organizarea Qwan Ki Do-ului. Ambasadorul delegat al Vietnamului in UNESCO, excelenta sa Le Kinh Tai, a scris o scrisoare publica onorandu-l pe Maestrul Pham Xuan Tong si munca acestuia in toti acei ani. Nu doar revistele despre arte martiale din vest vorbesc despre Maestrul Tong ci si presa din tinuturile natale scriu despre el. Astazi, ca un angajat federal in Franta el preda educatie psihica in Toulon, unde este de asemenea responsabil pentru invatarea pshihica a politiei. In acelasi timp continua sa lupte pentru arta si cultura sa, care reflecta mostenirea vietnameza pe care el o iubeste atat de mult. Mesajul sau este raspandit de organizatia internationala UNIUNEA MONDIALA DE QWAN KI DO operand in comitete nationale din peste 20 de tari. Qwan Ki Do-ul este de asemenea recunoscut de Vietanm si redeschiderea scolii Maestrului Chau Quan Ky a dat posibilitatea ca Uniunea Mondiala de Qwan Ki Do sa-si vada tinuturile natale printre membrii de seama.Calitatile educationale ale Maestrului Pham Xuan Tong au adus recunostinta autoritatilor publice aducandu-i : Ordinul oficial al Stelei Civile Nationale, Marele Premiu Umanitar al Frantei, Membru de onoare al Academiei de Stiinte din Roma, prezentarea exceptionala de la Delegatia Peramenta a Vietnamului la UNECO .


Ma Dao (palos vietnamez - stanga) Tam The (gimnastica psiho-corporala - dreapta)


Decedatul Mare Maestru Chau Quan Ky si stuentul acestuia Maestrul Pham Xuan Tong

Maestrul Chau Quan Ky a fost nascut in anul binecuvantarii 1895 in provincia Quang Dong in China. Familia sa apartinea clanului Hakka, care au fost prelucratori ai pietrei in China. Clanul poseda si pretuiau propria practica de arte martiale si medicina traditionala. La o varsta frageda maestrul Chau Quan Ky si-a pierdut tatal. Mama sa, care nu l-a putut creste, la dat pe mana unchiului sau. Acesta era un onorabil calugar taoist care conducea o mare scoala de arte martiale … Chau Quan Ky arata remarcabile abilitati in arte martiale inca de la inceput. Nivelul tehnicii sale era extraordinar si surprindea pe toata lumea. El a urmat munca unchiului sau si a adaugat propria experienta. In 1936 a fost nevoit sa paraseasca China si a plecat in Vietnam, intr-un oras Tra Vinh. Maretia sa in arte martiale cat si cunostintele sale in medicina il fac foarte cunoscut in regiune, in curand raspandindu-se in tot Vietnamul de sud. Odata, in timpul unei celebratii publice doi chinezi performau o mica, dar impresionanta demonstratie de arte martiale. Cum promotorul nu vroia sa-si piarda imaginea, il roaga pe Chau Quan Ky sa le mai arate o imagine realista a artelor martiale chinezesti. In ciuda unor ezitari, el a uimit publicul prin performantele sale. Doi altii au pus sub semnul intrebarii eficienta stilului sau si l-au provocat, pierzand in cateva secunde. Multi chinezi l-au rugat sa fie acceptati ca studentii lui, si pentru o perioada maestrul arata cunostintele sale doar chinezilor. In 1956 s-a stabilit in Cho Lon, O parte a Saigonului pentru a lucra ca un medic si in acupunctura. Ceva timp mai tarziu fondeaza un templu taoist, unde devine un maestru in ceremoniile cultului mortii. Functiile sale sunt diverse, organizeaza ceremonii si are grija de credinciosii care viziteaza templul.
In acest timp Maestrul Chau Quan Ky il intalneste pe maestrul nostru, tanarul Pham Xuan Tong, care devine unul din primii studenti in acel timp. Mai tarziu Chau Quan Ky accepta sfatul prietenilor sai (Marele Maestru Lai Qui, Van Kien, Long Ho Hoi, Pham Tru) si devine cetatean vietnamez, intrand in societatea artelor martiale (Tong Cuoc Quyen Thuat Vietnam) pentru a-si crea prima sa scoala publica Vo Duong Ho Hac Trao. Dupa 1968 incepe sa se simta rau in timp ce continua sa studieze controlul energiei. Isi scrie testamentul. Tatal Maestrului Pham Xuan Tong, un bun prieten de-al sau, il gaseste fara miscare in casa, in timpul unei vizite. Maestrul Chau Quan Ky moare peste cateva ore in spitalul Cho Ray ca rezultatul unei hemoragii cerebrale. Acum Maestrul Pham Xuan Tong este ales sucesorul sau, primind testamentul si o parte din cartile scrise in timpul vietii de catre marele maestru.
La varsta de zece ani, tanarul Tong il va intalnii pe omul care-i va schimba viata si-l va aduce in lumea infinita a artelor martiale: onorabilul maestru Chau Quan Ky. Programul de ucenicie era foarte sever; trebuia imbinat cu problemele cotidiene si scoala. De la 14 ani, in afara antrenamentelor tanarul Tong invata notiuni de medicina traditionala chineza, presopunctura, fitoterapie si osteopatie. Este varsta la care trece examenul SO CAP (centura neagra 1 Dang), grad pe care nici unul dintre tinerii practicanti nu-l capatasera pana atunci. Unchiul sau Maestrul Pham Tru ii transmite metoda artelor martiale vietnameze. De asemena el ea lectii de la prietenii unchiului sau Maestrii Long Ho Hoi si Phan Tranh Su, fapt ce-i largesc cunostintele. La varsta de 19 ani participa la mai multe competitii pe care le castiga. Treptat el urmeaza sfatul maestrului sau si-si dedica viata catre studiu si cercetare.
Din 1966 devine instructor de arte martiale si sport la institutul din Don Bosco si apoi la liceul Chan Phuoc Liem. Este selectionat in echipa nationala antrenata de Long Ho Hoi. La varsta de 21 de ani el trece examenul de Trung Cap obtinand gradul de 5 Dang. In 1968 maestrul Tong ajunge in Franta pentru a-si termina studiile in educatie psihica si multumita competentei, curajului, rezistentei sale si excelentei capabilitati pedagogice va fi considerat unul din marii experti in arte martiale din vest. Dupa moartea maestrului sau, testamentul acestuia il numeste succesorul scolii. Datorita departarii de Vietnam si a modestiei sale, Maestrul Tong il pregateste pe Maestrul Pham Minh Kinh pentru a-l reprezenta in conducerea scolii de la Tong Hoi Vo Hoc (Vietnam).
Este anuntat director tehnic international de catre consiliul marilor maestri si ramane la conducere 8 ani, astfel obtinand gradul international de 8 Dang. In 1981 decide sa se retraga dedicandu-si viata scolii sale urmand obligatiile fata de decedatul maestru Chau Quan Ky. Progresul este vizibil, apogeul fiind infiintarea in 1981 a Uniunii Mondiale de Qwan Ki Do.

Despre Chau Quan Ky M. Tong relateaza ca putea sari la inaltimea unui om tinand doua galeti pline cu nisip... De altfel, cand venea in Vo Duong(un vechi templu budist) nu intra niciodata pe poarta preferand sa sara zidul care avea aproximativ 5 metri inaltime ! Tot Maestrul Tong ne spune ca odata cand treceau pe langa o casa care era in flacari, M. Chau Quan Ky a sarit sus pe acoperis pentru a arunca mai multe galeti cu apa, dupa care a revenit la mersul sau "normal" de om in varsta de 65 de ani. Controlul extraordinar pe care il avea in travaliul energiei interne ii pernitea sa faca "simtite" chiar si la distanta tehnicile sale. astfel putea sa secere un om cu mana fara sa-l atinga, sau sa sparga, fara sa atinga, pietre din rau pe care le tinea in mana...


Marele Maestru Chau Quan Ky