Make your own free website on Tripod.com

CLUBUL KIM-BAO SUCEAVA

Clubul Kim Bao (in traducere pantera aurie) este unul din primele cluburi de Qwan Ki Do din Romania, fiind fondat in octombrie 1984 de catre Vo Su Carol Derla (4 Dang) de profesie inginer electronist, in prezent luceraza ca ing. la fitma DKW INTERNATIONAL ING. OAKVILLE CANADA.
Vo Su Vicky face parte din prima generatie de instructori favoriti de maestrul Fidele Goundjika, a condus clubul Kim- Bao din 1984 pana in 1996 cand a plecat in Canada. Antrenor emerit si arbitru international Vo Su Vicky este centura neagra in baston lung, palos, halebarda si sabie de lemn. In prezent detine functia de Director Tehnic in Canada. (**mai multe informatii despre dumnealui in istoricul clubului de mai jos**)
Pentru toti cei care-l cunosc Vo Su Vicky este un om deosebit, de o mare valoare.
Din 1996-2000 clubul este condus de Vo Su Onisie Catalin (3 Dang) in prezent Director Tehnic Spania. Cat timp a condus acest club Vo Su Onisie a contribuit cu eficienta la dezvoltarea Qwan Ki Do-ului in Suceava si la ridicarea nivelului tehnic al practicantilor si a obtinut numeroase rezultate pe plan national si international. Dupa plecarea sa in Spania lasa in Suceava un club solid, bine pregatit tehnic si profesional, capabil sa continue activitatea clubului.
Din 2000 - pana in prezent clubul este condus de Vo Su Mihai Constantinescu (1 Dang) elev pregatit de Vo Su Onisie Catalin.

Primii inscrisi (un grup mic de elevi curiosi sa invete un stil de Kung-Fu cu nume mai ciudat Qwan-Ki-Do):Razvan Arhire, Claudiu Vasiloi, Danut Iacob, Sergiu Barbalata, etc., unii ajungand astazi la gradul de Huyen Day (practicant confirmat), altii tinzand tinzand catre aceasta treapta, iar cei mai multi alegand alta cale mai usoara, cea a renuntarii.
Antrenamentele au inceput in padure, in poienite cat mai retrase. Dupa cateva saptamani, prin bunavointa d-lui profesor Moldovan, au reusit sa mute antrenamentul in sala de sport a liceului Petru Rares.
S-au putut face noi inscrieri , numarul practicantilor a crescut; au inceput intalniri intre cluburi, intalniri de Song Dau cu colegi din Dorohoi, Botosani, Iasi. Luptele erau frumoase, uneori chiar “aprinse” datorita galeriilor cat si dorintei echipelor de a invinge. Incepand cu anul 1986, in luna iulie clubul sucevean a organizat stagii nationale finalizate cu competitii si cu examene de grad.
Totul a fost bine si frumos pana in 1987 cand, datorita unor circulare li s-a interzis antrenamentul in grup in sali. Au urmat cateva luni de cautari; doua luni la casa de cultura unde domnul Cozmei i-a ajutat sa inceapa antrenamentele, iar altii i-au silit sa le intrerupa; o singura zi la Liceul Alimentar, profesorii de acolo fiind amenintati ca-si vor petrece anii pana la pensionare la tara daca-i mai primesc in sala; cateva luni la sala Caminului Cultural din Adancata - unde dupa ce strangeau scaunele si bancile reuseau sa se antreneze 3 ore pana la urmatorul autobuz; ramanand apoi la antrenamentele in aer liber, indiferent de vreme si uneori in salita de sport de la baza sportiva I.R.E..
Cu aceste dificultati s-au confruntat practicantii suceveni, in timp ce pe litoral la Olimp, in fiecare vara se faceau stagii si competitii de Karate, la Oradea la casa de cultura se practica Wu Shu si Karate in deplina legalitate.
Incepand cu anul 1990, odata cu infiintarea Federatiei Romane de Arte Martiale, clubul a reintrat in sala de sport a liceului “Petru Rares”. In anul 1990 a avut loc prima competitie de amploare a Qwan Ki Do-ului romanesc : “Cupa Primaverii” la Botosani si o demonstratie la Casa de Cultura din localitate. Echipa clubului sucevean alcatuita din: Arhire Razvan, Iacob Danut, Cristi Munteanu, Valentin Dumitrache ocupa locul I la lupta Song Dau, intrand in posesia trofeului. Tot in 1990, prima demonstratie de arte martiale in Bucuresti la Sala Floreasca, stilul Qwan Ki Do fiind reprezentat si de doi suceveni: Danut si Razvan, care au prezentat o frumoasa lupta regizata cu tehnici Cam na si Giao long cuoc, mult aplaudata de public.
In 1991, primele centuri negre din cadrul clubului, doi valorosi tineri Razvan si Danut, au facut parte din echipa Romaniei, ocupanta a locului 3 la Cupa Europei, competitie desfasurata la Toulon, Franta, dupa tari cu renume Franta si Italia. In decembrie 1991 se organizeaza la Suceava “Cupa M.Chau Quan Ky” , echipa clubului luind locul II la lupta, Song Dau.
In mai 1992, la a 3-a editie a Cupei Primaverii la Botosani, echipa clubului Kim-Bao(Razvan, Danut, Valentin, Catalin Onisie) cucereste trofeul dupa o finala foarte disputata in fata gazdelor. Fetele nu s-au lasat mai prejos, ocupand si ele (Iurea Dana, Salagean Adriana, Strateanu Marinela) un onorant loc II la aceeasi competitie.
Mai 1993 - Bacau - “Cupa primaverii” a reunit toate cluburile de Qwan Ki Do din tara. Onisie Catalin, unul dintre cei mai valorosi ocupa locul I la Tao Quyen si locul al III-lea la Song Dau cu echipa clubului. O frumoasa comportare au avut Munteanu Cristi si Dumitrache Valentin. Din luna aprilie, 1993, la examenele nationale de grad, Onisie Catalin si Munteanu Cristi dobandesc cu succes gradul de Centura Neagra.
Pe timpul vacantei, din partea clubului sucevean, domnul Carol Derla a participat la Stagiul International din Toulon organizat de Uniunea Mondiala de Qwan Ki Do, sub directa conducere a Maestrului Fondator al stilului PHAM XUAN TONG. Dupa acest stagiu au avut loc examenele de grad, domnul Carol Derla primind al 2-lea Dang, comisia de examinare fiind condusa de Mestrul Fondator. Tot in aceasta perioada supa stagiul de Tam The, domnul Derla a primit dreptul de a preda aceasta disciplina.
4 septembrie 1993, echipa demonstrativa de Qwan Ki Do a Romaniei il insoteste pe Maestrul Tong la Budo-Night - Bratislava. Din Suceava a participat domnul Carol Derla care a prezentat o frumoasa combinatie de tehnici Ma Dao-palos vietnamez.
Incepand cu luna septembrie, clubul sucevean, prin domnul Carol Derla, participa la emisiunea “Arte martiale” de la Radio Uniplus - Suceava si la rubrica “Arte martiale” din ziarul local “NordPress”, aceste rubrici privesc artele martiale in general, subliniind locul Qwan Ki Do-ului.
An de an sosesc noi inscrisi intre 6 si 47 de ani toti dorind sa faca arte martiale, pe multi atragandu-i frumusetea silului, complexitatea lui si seriozitatea antrenamentelor. Multi, foarte multi se izbesc ca de un zid de principalele cerinte ale oricarei Arte Martiale: vointa, perseverenta, retragandu-se usor de pe acest drum. Este un drum greu, plin de dificultati pe care putini reusesc sa-l duca pana la capat, dar in acelasi timp si foarte frumos si fascinant.


imagini cu Vo Su Carol Derla

Vo Su Carol Derla alaturi de Maestrul Pham Xuan Tong


Vo Su Mihai si Ben


INFORMATII UTILE:

Antrenamentele se desfasoara:

"Sala de balet" a Casei de Cultura Suceava >>>> Program: luni, miercuri, vineri---de la ora 19.00 la 20.00

Pentru relatii sunati la numarul de telefon: 0744/626204